Is server virtualisatie nog steeds relevant?

“Server virtualisatie is eigenlijk het draaien van een besturingssysteem op een besturingssysteem”, vertelt Erik Hartman van TIEN IT. Het voordeel daarvan is dat je de resources kunt verdelen over een of meerdere machines.

Vroeger had je op een server een of meerdere applicaties staan. Die applicaties gebruikten onder andere CPU, maar deden dat lang niet altijd even efficiënt. “Heeft een CPU bijvoorbeeld 100 klokcycli, en gebruikt een app er maar 30, dan zijn er nog 70 over”, legt Hartman uit.

“Had je die applicatie op een bare metal-machine geïnstalleerd, dan waren die 70 cycli de hele dag niets aan het doen.” Bij server virtualisatie wordt er efficiënter met dit soort benodigdheden omgegaan. Andere applicaties kunnen die 70 cycli uit het voorbeeld dan namelijk weer gebruiken, ongeacht waar ze precies staan.

Dit geldt allemaal ook voor het geheugen, de opslag en het netwerk. Op die manier bespaar je dus op allerlei fronten. “Je hebt minder servers nodig en minder stroom”, aldus Hartman. De kosten worden lager en de apparatuur die wel in huis is, wordt efficiënter gebruikt.

Steeds eenvoudiger

Hoewel server virtualisatie misschien klinkt als iets wat ingewikkeld is, valt dat volgens Hartman wel mee. “Dat wordt steeds eenvoudiger. Na het neerzetten van het stuk ijzer en het installeren van het besturingssysteem (hypervisor), hoef je alleen nog maar software te installeren. Je hoeft bijna niets meer te doen.”

De grootste uitdaging zit in het optimaliseren en het tunen van de virtuele machine en de onderliggende host, stelt Hartman. “Denk dan bijvoorbeeld aan het hoog beschikbaar maken. Valt een van de hosts uit, dan neemt de rest het over.”

Om dit mogelijk te maken, worden de hosts vaak in een cluster neergezet. “Dan heb je meerdere machines die hetzelfde doen en kunnen zo elkaars taken overnemen als er eentje wegvalt. De processen worden dan dynamisch van de ene host naar de ander verplaatst.” Het belangrijkste voordeel daarvan is het minimaliseren van downtime bij verstoringen.

Cloud en Azure

Mocht je het toch niet zelf aandurven om met server virtualisatie aan de slag te gaan, dan kan TIEN IT je hier bij helpen. Bovendien kan TIEN nog een stap verder gaan, vertelt Hartman.

“TIEN doet heel veel met cloud en Azure, wat eigenlijk de volgende stap is. Daarbij heb je niet meer de noodzaak om je eigen datacentrum te onderhouden. Daarmee bespaar je nog veel meer kosten, want je betaalt voor wat je gebruikt en niet voor wat je zou kunnen gebruiken.”

Wil jij ook kosten besparen met server virtualisatie? Nodig ons dan eens uit voor een kop koffie!